Sonovision - Helende arkitektur

- sansebaserede løsninger til hospitaler og plejemiljøer

   
 
Behagelig kunst og god akustik i hospitaler og plejemiljøer

 
 

Kunst i psykiatrien - Visuel kunsts effekt på psykiatriske patienter

I 2010 gennemførte man en undersøgelse af visuel kunsts indvirkning på psykiatriske patienters angst og agitation på et psykiatrisk ambulatorium i USA. Resultatet viste at mængden af anvendt PN medicin var signifikant mindre på dage, hvor der blev vist realistiske naturbilleder i forhold til abstrakt eller ingen kunst. Brugen af bestemte gunstige typer kunstnerisk udsmykning kunne gøres således op i konkrete besparelser.

 

Kunst på et psykiatrisk hospital - Psykiatriske patienter

Billedkunst i en opholdstue på et psykiatrisk ambulatorium

Tre forskellige billeder blev på skift hængt op på væggen i en lille opholdsstue for psykiatriske patienter på et hospital i East Alabama. Patienterne opholdt sig i dette rum i forbindelse med et tre til fire dages ophold mens deres psykiske problemer blev behandlet og diagnosticeret. Hvert af billederne hang på væggen i tre uger, og der var til sammenligning også en treugers periode, hvor der ikke hang noget billede på væggen.

  • Undersøgelsen udforskede påvirkningen af forskellige former for visuel kunst på agitations- og angstniveauet hos patienter ved at måle frekvensen af PN hændelser, og ved at indsamle feedback fra personalet.
  • Resultaterne viste, at mængden af PN medicin mod angst og agitation administreret af sygeplejersker var signifikant mindre på dage, hvor realistiske billeder af landskaber blev vist, sammenlignet med dage, hvor abstrakt kunst eller ingen kunst blev vist. Omkostningen til PN medicin blev sammenlignet for de forskellige betingelser og viste en årlig besparelse på 4.000-27.000 USD, afhængigt af typen af kunst.
  • Undersøgelsen konkluderede, at positive distraktioner, som visuel kunst, der skildrer naturen, kan hjælpe med at reducere psykiske patienters angst og agitation inden for sundhedsområdet. Den taler også for, at de fysiske rammer i psykiatriske behandlingscentre kan have en stærk indvirkning på helbredelse.

 

Kunst psykiatrisk ambulatorium   Kunst psykiatrien   Kunst for psykisk syge - Psykiatrisk hospital

Der blev et efter et ophængt tre forskellige plakater på en væg i den psykiatriske opholdsstue. Et naturalistisk fotografi af natur, et naturalistisk maleri af natur og et nonfigurativt maleri. Naturfotografiet var udvalgt efter retningslinjerne for kunst i sundhedsplejen (Ulrich & Gilpin 2003, Hathorn & Nanda 2008). Maleriet er et klassisk Van Gogh billede, som i sin opbygning minder om naturfotografiet. Det tredje billede var et nonfigurativt abstrakt maleri af Jack son Pollock. Det sidste billede blev udvalgt for at give en kontrast til de to andre billeder.

 

Undersøgelsen viste således, at simple indretningsmæssige tiltag inden for billedkunst kan afhjælpe angst og agitation hos patienter og spare hospitaler udgifter til medicin og personale.

Undersøgelsen blev gennemført af U. NANDA phd, S. EISEN phd, R. S. ZADEH march & D. OWEN med lpc i 2010.

 

 

 

Kontakt os for helende arkitektur til dit miljø

 

 

 

 


 

 

 

Akustikbilleder der reducerer stress  

Akustikbilleder til psykiatriske institutioner

Sonovision tilbyder lyddæmpende akustikbilleder med motiver valgt ud fra evidensbaserede kriterier. Billederne er fotografiske afbildninger af dansk kulturlandskab og natur, med skove, søer, åer, hav, blomster m.v. Billederne er printet på vaskbart lærred, som er spændt ud over et lyddæmpende materiale med aluminiumsramme. Billederne kan også fås uden aluminiumsramme i ganske let materiale, så de ikke kan bruges til at skade andre.