Sonovision - Helende arkitektur

- sansebaserede løsninger til hospitaler og plejemiljøer

   
 
Behagelig kunst og god akustik i hospitaler og plejemiljøer

 
 

Kunstbiblioteket - Patientens eget valg af kunst

Sonovision tilbyder kunstbiblioteker til sygehuse, komplet udstyret med udvalgt indrammet kunst. Kunstbiblioteket kan drives af personale eller frivillige og åbner mulighed for positive dialoger mellem patienter, pårørende og personale.

 

Kunstbiblioteker på sygehuse - hospitaler

Hvilken kunst vil du helst se på fra din sygeseng?

Sonovision tilbyder kunstbibliotek-programmer med billeder udvalgt i samarbejde med personalet på hospitalet. Vi rådgiver om valg af billeder ud fra tilgængelige forskningsresultater. Vi sørger samtidigt for praktisk opbevaring af billederne.

Kunst på hospitaler og hospicer

Kunstprogrammer på sygehuse fokuserer typisk på områder som forhal, reception, venteværelser og undersøgelsesrum, hvor der er meget trafik. Der er sjældent meget fokus på de områder, hvor patienten opholder sig mest. I de tilfælde, hvor der forefindes kunst på patientstuen, er den ofte lidt tilfældigt udvalgt. Ideen med kunstvognen er at lade det være op til patienten at bestemme hvilken kunst, der skal hænge på hans eller hendes væg.

 

Kunstbibliotek på Odense Universitets Hospital

I Sonovisions forskningsprojekt med et kunstbibliotek på Odense Universitets Hospital var dette motiv patienternes klare favorit. Foto: Ross Hoddinott

Valgmuligheden giver patienter en følelse af kontrol

Der blev i 2007 gennemført et pilotprojekt på St. Luke hospitalet i Houston, hvor man i flere år har haft et kunstvogn program med mange billeder at vælge imellem. Gennem interview og observationer forsøgte man bl.a. at beskrive valg af kunst, kunstvognens funktion og patienternes reaktion. Man kunne bl.a. fastslå, at

  • Billederne var en metode til at skabe kontakt mellem frivillige og patienter.
  • Valgmuligheden gav patienterne en følelse af kontrol.
  • Patienterne udforsker billedets fortælling, danner historier rundt om billedet, og diskuterer det med pårørende og personale.
  • Landskaber, ikke-truende dyr og blomster er populære.
  • Patienterne var glædeligt overraskede over denne service, og den gav anledning til positive bemærkninger om hospitalet.

Med udgangspunkt i de amerikanske erfaringer og erfaringer fra vores forskningsprojekt på Odense Universitets Hospital er det Sonovisions mission at udbrede brugen af kunstbiblioteker på sygehuse - med et udvalg af kunst, der hviler på et forskningsmæssigt grundlag.

 

 

 

 

Kilder

  • The Art-Cart program, Upali Nanda, PhD, Kathy Hathorn, MA, Tali Neymann, RN, MA, 2007