Sonovision - Helende arkitektur

- sansebaserede løsninger til hospitaler og plejemiljøer

   
 
Behagelig kunst og god akustik i hospitaler og plejemiljøer

 
 

Udsigt til natur reducerer indlæggelsestiden for patienter

Et amerikansk forskningsprojekt har vist, at udsigt til natur kan afkorte indlæggelsestider og nedbringe forbruget af smertestillende medicin.

 

Udsigt til natur giver kortere indlæggelsestid på sygehuse
Modelfoto

Kortere indlæggelsestid og mindre indtag af smertestillende medicin

Den Amerikanske professor i arkitektur Roger Ulrich, der er en af grundlæggerne af forskningsområdet Evidence Based Design, gennemførte i 1984 en berømt undersøgelse, hvor det blev påvist, at patienter, der havde udsigt til natur havde kortere indlæggelsestid og mindre indtag af smertestillende medicin sammenlignet med patienter, der havde udsigt til en bygning.

Undersøgelsen blev foretaget på en afdeling for galdeblæreoperationer, og gik i al sin enkelthed ud på at sammenligne patientjournaler for en tiårig periode. 23 patienter med udsigt til natur blev 'parret' med 23 patienter med udsigt til en murstensmur. To og to var patienterne matchet så ens som muligt mht. bl.a. køn, alder, ryger/ikke-ryger, fedme, tidligere indlæggelser, årstal for indlæggelse, farven på væggene og hvilken etage, de var indlagt på. Patienter med alvorlige komplikationer blev frasorteret.

Resultaterne viste, at patienter med udsigt til mur havde en gennemsnitlig postoperativ indlæggelsestid på 8,70 dage, mens patienter med udsigt til natur lå der gennemsnitlig 7,96 dage. Patienter med udsigt til natur havde altså 9 % kortere indlæggelsestid.

Perspektiver for forskning i kunst på hospitaler

Undersøgelsen var både enkel i sin opsætning og banebrydende af sin art. Meget naturligt stillede man efterfølgende det spørgsmål: når udsigt til natur gennem et vindue har en gavnlig virknin, kunne det så ikke tænkes, at kunst, der indeholder natur, kunne have den samme virkning? Disse tanker har i årtierne efter materialiseret sig i forskningsområdet: Evidence Based Art

 

Patienter med udsigt til natur - Situationsplan
Situationsplan for hospitalet i Pennsylvania

 

 

Kilder

  • Roger Ulrich. 1984. View through a Window May Influence Recovery from Surgery. Science 224 (4647) pp. 420-421
  • Roger Ulrich, 1981. Natural Versus Urban Scenes: Some Psychological Effects. Environment and Behavior 13 pp. 523-556.