Sonovision - Helende arkitektur

- sansebaserede løsninger til hospitaler og plejemiljøer

   
 
Behagelig kunst og god akustik i hospitaler og plejemiljøer

 
 

Forskning i kunst på patientstuen

Sonovision deltager fra 2012 til 2014 i forskningsprojektet "Patientens kunstbibliotek" på Endokrinologisk afdeling M, Odense Universitetshospital. Vi undersøger om eget valg af kunst på sengestuen giver patienterne større livskvalitet, og dermed er med til at øge deres egenomsorgskapacitet.

 

Resultaterne af projektet er nu offentliggjort: Selvvalgt kunst på patientstuen

Sonovision i forskningssamarbejde med Odense Universitetshospital

Der er i disse år sat fokus på begrebet helende arkitektur på sygehuse. Flere forskningsprojekter fra ind- og udland viser således en sammenhæng mellem kunstnerisk påvirkning, lindring og helbredelse. For at belyse dette emne deltager Sonovision i perioden 2012 til 2014 i et forskningsprojekt i samarbejde med Endokrinologisk afdeling M, Odense Universitetshospital. Projektet fokuserer på, hvad det betyder for en patienter, at han eller hun selv kan udvælge de billeder, der skal hænge ved hospitalssengen under indlæggelsen.

 

I forskningsprojektet på Odense Universitets Hospital får 130 patienter mulighed for selv at udvælge det billede, der skal hænge ved deres hospitalsseng.

Kan selvvalgt kunst øge patientens følelse af velvære?

Kunst på hospitaler er hovedsageligt forbeholdt gangarealer og opholdsstuer, og er typisk udvalgt af personale, kunstforeninger og kunstfonde. I projektet stilles tingene på hovedet og man lader patienten selv være smagsdommer.

Patienten får således ved indlæggelsen mulighed for at udvælge, hvad han/hun skal se på fra sin hospitalsseng. Der udfyldes spørgeskemaer ved starten og slutningen af indlæggelsen, og efterfølgende vil fokusgrupper belyse emnet yderligere. Kan de kunstudsmykkede vægge på patientstuerne medvirke til at lindre smerter, mindske angst og bekymring samt øge patienternes egenomsorgskapacitet?

 

Helende arkitektur - Patienterne får lov at vælge

Patienterne kan vælge mellem i alt 25 forskellige billeder. Billederne er udvalgt med baggrund i erfaringer fra internationale og nationale studier. Der er således en variation i motiverne mellem natur/ikke-natur og abstrakte/figurative billeder.

Kan få betydning for indretning af fremtidens patientstuer

Der skal i de kommende år bygges og ombygges hospitaler for mange milliarder kroner. Nogle af investeringerne vil gå til 'helende arkitektur' i form af kunst og kunstnerisk udsmykning. Med projektet håber projektpartnerne at kunne sætte fokus på et område med betydning for indretningen af patientstuer på fremtidens hospitaler. Det er håbet, at projektet kan give et bidrag til de valg, der skal tages i denne forbindelse.

Konklusion på resultater fra pilotstudiet

Pilotstudiet med de ti første respondenter blev afsluttet i maj. Det peger på, at patienterne foretrækker natur- og landskabsbilleder frem for abstrakt kunst. Ligeledes viser pilotprojektet, at selvvalgt kunst på patientstuen har en positiv indvirkning på de adspurgte patienters humør.

Projektstøtte fra Knud og Dagny Gad Andresens Fond

Knud og Dagny Gad Andresens Fond har støttet projektet med 100.000 kr.

 

 

 

Kristeligt Dagblad - Kunst på sygehuset

Kristeligt Dagblad 24. august 2012: ”Det minder mig om min ungdom. Førhen gik jeg altid tur i skoven om morgenen og aftenen, og på det her billede kan man ikke se, om det er solopgang, solnedgang eller måske midt på dagen.” Læs artiklen i Kristeligt Dagblad

Download pdf af artiklen