Sonovision - Helende arkitektur

- positive distraktioner til klinikker, plejecentre, hospicer og hospitaler

   
   

 

 

Stressreducerende kunst og behagelig akustik i plejemiljøer

 
 

Positive distraktioner i det omgivende miljø

Positive distraktioner er faktor i det omgivende miljø, som fremkalder positive følelser, tiltrækker opmærksomhed og medvirker til at blokere for bekymrede tanker.

 

Positive distraktioner på sygehuse og plejehjem

Med positive distraktioner f.eks. i form af fængende billeder af natur, kan man få afledt opmærksomheden fra stress, bekymringer, utryghed, frygt eller sorg.

Positive distraktioner = Positive afledninger af opmærksomheden

En positiv distraktion er klinisk blevet defineret som at man får rettet opmærksomheden på en ikke-skadelig begivenhed eller stimulus i det omgivende miljø. (Fernandez, 1986; Vessey, Carlson, & McGill, 1994).

Roger Ulrich definerede det i 1991 defineret på en lidt anden måde: "En positiv distraktion er en faktor i det omgivende miljø, som fremkalder positive følelser og tiltrækker opmærksomhed uden at anstrenge eller stresse modtageren, og dermed medvirker til at blokere for bekymrede tanker"

Sagt på mere almindelig dansk drejer det sig om, at man på en positiv måde får afledt sin opmærksomhed fra stress, bekymringer, utryghed, frygt eller sorg. Dette kan man gøre ved at fremme de positive distraktioner, såsom kunstnerisk udsmykning, behagelig lyd, stimulerende lyssætning og hjemlighed - og fjernelse af de negative distraktioner i form af dårlig akustik, kedelig belysning og institutionspræg.