Forskning i somatiske patienters valg af kunst til patientstuen

Forskning i evidensbaseret kunst på OUH

Sonovision var initiativtager til en omfattende undersøgelse på OUH, hvor 130 patienter fik lov at vælge mellem 25 vidt forskellige billeder til patientstuen

Selvvalgt kunst bidrager til patienters oplevelse af velvære, glæde og adspredelse

En undersøgelse foretaget Odense Universitetshospital i samarbejde med Sonovision viser, at selvvalgt hospitalskunst i høj grad bidrager til patienters oplevelse af velvære, glæde og adspredelse under indlæggelsen.

130 patienter på endokrinologisk afdeling fik mulighed for selv at vælge den kunst, der skulle hænge på væggen ved deres sygeseng. Fotografiske afbildninger af natur blev i høj grad valgt. Naturen blev forbundet med hjemlighed og tryghed, og var med til at give patienterne et frirum fra sygdom og indlæggelse.

Patienterne kunne vælge mellem 25 forskellige billeder i glas og ramme, typisk i en størrelse 60×80 cm. Billederne var udvalgt med baggrund i erfaringer fra internationale og nationale studier. Der var således en variation i motiverne mellem natur/ikke-natur og abstrakte/figurative billeder.

Blandt patienternes favoritter var der en markant overvægt af motiver med natur. Undersøgelsen viste, at muligheden for selvvalgt billedkunst ved patientsengen er betydningsfuld for patienten på følgende fire områder:

  • Selvvalgt kunst giver patienterne en følelse af indflydelse
  • Selvvalgt kunst giver patienterne en følelse af at få omsorg
  • Selvvalgt kunst giver patienterne en følelse af større hjemlighed og dermed en følelse af tryghed
  • Billedmotivet har betydning for patienternes velbefindende.

 

 

Læs mere om projektet på OUH

 

 

 

top