En forskningsbaseret guide til valg af kunst med naturmotiver

Der er i de senere år forsket en del i begrebet helende eller evidensbaseret kunst, herunder hvilke motiver patienter på sygehuse selv foretrækker. Det er vores erfaring, at de samme kriterier er gode at tage udgangspunkt i, når man skal vælge kunst til plejehjem.

 

Motiv, som rammer inden for kriterierne for evidensbaseret kunst til hospitaler – Se det som akustikbillede

 

Retningslinjer for udvælgelse af hospitalskunst

Baseret på et stort antal videnskabelige undersøgelser og udsagn fra patienter har Ulrich og Gilpin i en undersøgelse fra 2003 angivet nogle enkle retningslinjer for indhold af kunstnerisk udsmykning i sundhedssektoren (voksne):

  • Landskaber: Landskaber med visuel dybde og åben forgrund. Træer med brede kroner. Savanneagtige landskaber. Grøn vegetation. Indslag af såkaldt positive kulturelementer (f.eks. gamle lader, ældre huse, herregårde). Roligt eller stille flydende vand. Ikke truende dyr.
  • Blomster: Sunde, friske og velkendte blomster. Haver med åben forgrund.
  • Figurativ kunst: Positive ansigter. Billeder som signalerer afslappethed.

Derudover bør man ved udvælgelse af kunsten overveje:

  • Fysisk placering af kunsten: Overvej hvor kunsten placeres, og hvordan den kan være den mest effektive i at forbedre det fysiske miljø og udvikle en helende og afslappende atmosfære.
  • Forskellige patientgruppers behov: Vær opmærksom på særlige behov for forskellige kategorier af patienter. For eksempel vil løsninger for børneafdelinger adskille sig fra løsninger for afdelinger med voksne. Og løsninger for fødeafdelinger adskille sig fra løsninger for afdelinger med palliativ pleje.
  • Forskellige demografiske behov: Overvej forskelligheder m.h.t. etnicitet, køn og alder i forbindelse med valg af kunst.

En guide til evidensbaseret kunst

Ovenstående guidelines er gengivet i Kathy Hathorn og Upali Nandas “A Guide do Evidence Based Art (2008)”, som kan downloades nederst på siden. Her omtales videnskabelige undersøgelser omkring kunst på hospitaler, kunstprogrammer på amerikanske hospitaler, brug af kunstbiblioteker m.m.


Læs også

Download

 

top