Veteraners valg af naturmotiver – Et kunst- og forskningsprojekt

Fernisering på naturbilleder på Veteranhjem Odense

Daglig leder Hannah M. Ussing foran et af billederne veteranerne valgte til udsmykning af det nye veteranhjem i Odense.

 

Et kunst- og forskningsprojekt med involvering af veteraner og naturfotografer

Sonovision modtog i 2022 en større donation fra Kulturregion Fyn (Kultur & Sundhed) til et kunst- og forskningsprojekt, som involverede brugere på Veteranhjem Odense. I projektet bød 25 naturfotografer ind med deres bedste fotografier fra fynsk natur. Det kom der et fantastisk spændende projekt ud af.

Tolv veteraner meldte sig til at pege på, hvilke naturmotiver de synes skulle være en del af vægudsmykningen i veteranhjemmet.

Kandidatstuderende Hannah Tinggaard interviewede deltagerne, og skrev sit speciale om hvordan veteraner med posttraumatisk belastningsreaktion forstår og oplever naturfotografier, og det at have deltaget i udvælgelse af naturfotografierne. Og hvilken betydning har naturfotografierne og udvælgelsen heraf for veteranernes mentale sundhed.

 

Læs mere om projektet her

 

 

Hannah Tinggaard skrev som en del af projektet sit kandidatspeciale om, hvordan naturfotografier kan have indflydelse på den mentale sundhed og velvære for veteraner med PTSD. I videoen fortæller Hannah og beboere på Veteranhjem om deres oplevelser af at være med i projektet.

 

Veteranhjemmet – et kammeratligt frirum

Langt de fleste veteraner har det ganske glimrende både fysisk og psykisk, men en del har fået midlertidige eller varige fysiske skader eller psykiske mén af deres udsendelse for Danmark. Det nye veteranhjem i Odense har til formål at skabe et frirum for samvær og aktiviteter for veteraner og deres pårørende. Veteranhjemmet har et antal værelser, man uden formaliteter kan flytte ind på, hvis man har brug for et break.

 

Ovenstående naturmotiver er udvalgt af veteranerne og ophængt i hhv. terapirum og trappeopgang. Naturen bliver ofte brugt af veteraner som et frirum, når de er kommet hjem fra mission.

 

Læs mere om Veteranhjem Odense

 

top