Grønne planter og naturbilleder skaber tryghed i lægens venteværelse

Grønne planter og naturbilleder skaber tryghed i venteværelset på Klosterbakken

Praktiserende læge Jacob Eiersted er glad for den overvældende positive modtagelse planter og naturbilleder har fået. Patienterne giver udtryk for større tilfredshed og mere ro i de nye tryghedsskabende rammer. Billedernes lærreder har en meget smuk gengivelse af naturmotiverne og er 100 % refleksfri.

Overvældende positiv modtagelse fra patienternes side

Venteværelset hos lægerne på Klosterbakken i Odense skiftede i slutningen af 2020 moderne billedkunst ud med akustikbilleder med naturmotiver og planter. Efter ændringerne blev patienter opfordret til at udfylde et spørgeskema. Og dommen var klar: praktisk talt samtlige patienter var positive over for ændringerne i indretningen. En forøget følelse af hjemlighed, tryghed, hygge og liv var gennemgående temaer i patienternes besvarelser.

 

Camilla Eskildsen fra DK Planteservice instruerer i pasning af planterne. Planterne i venteværelset bliver forbundet med begreber som liv og hjemlighed. Typiske udtalelser er, at planterne virker hyggelige og skaber ro. DK Planteservice tilbyder pasningsordning for planterne.

 

Tryghedsskabende indretning afhjælper patienternes nervøsitet

Konsultationen på Klosterbakken i Odense har altid været præget af et godt miljø med smagfuld billedkunst, god akustik og venlig imødekommenhed. Her findes ingen digitale infoskærme. Patienter, der vil tale i mobiltelefon, bliver pænt bedt om at gå ud på gangen.

Praktiserende læge Jacob Eiersted og hans kolleger har fokus på at skabe et godt miljø med et positivt personale og en tiltalende indretning.

– Vi er meget opmærksomme på at skabe en god stemning fra det øjeblik patienten træder ind i venteværelset, udtaler han. Mange patienter er anspændte og nervøse når de kommer, og kan være præget af bekymringer og smerter. Derfor var vi meget åbne, da Sonovision og DK Planteservice spurgte, om de måtte være med til at indrette et miljø, hvor der er yderligere fokus på tryghed.

 

 

Planter og kunst i venteværelset

Patienterne giver i spørgeskemaundersøgelsen udtryk for at planter og naturbilleder er med til at bringe liv og hjemlighed i et hvidt lokale. 

 

Kunst i lægens venteværelse

Motivet fra Møns Klint er meget populært.

 

Inden ændringerne havde lægerne på klosterbakken moderne samtidskunst på væggene. Reflekser fra lamper og vinduer gjorde det vanskeligt at se billederne fra alle vinkler.

 

 

Egenskaber ved Sonovisions akustikbilleder

  • Billederne har tryghedsskabende motiver baseret på evidens og brugertests.
  • Akustikpladerne bag billederne har en høj lyddæmpningsfaktor, og bidrager til en bedre akustik i lokalet.
  • Rammer og lærreder tåler rengøring/desinficering med sulfo, sprit eller klorklude.
  • Billederne er 100 % fri for reflekser fra vinduer og belysning.

 

 

Karsten Andersen fra Sonovision har stået for udvælgelse og ophængning af billeder. Flere motiver blev afprøvet undervejs i forløbet. Spotlys blev indstillet med fokus på motiverne, så de kommer mere i fokus og tiltrækker opmærksomhed. Som en af patienterne udtrykte det: “Jeg synes det giver et frisk pust af farve i et hvidt rum. Det giver noget at kigge på og distrahere en hvis man er lidt anspændt”. Sonovisions billeder er i øvrigt støjdæmpende og bidrager til et bedre lydmiljø.

 

 

Indhold af spørgeskemaet

Spørgeskemaerne blev udfyldt anonymt af 50 patienter i lægeklinikken over en måned fra medio december 2020 til medio januar 2021. Hovedspørgsmålene var:

  • Har du lagt mærke til, at vi har lavet noget om i venteværelset?
  • Hvad synes du om planterne i venteværelset?
  • Hvad synes du om billederne i venteværelset?
  • Har du andre tanker om vores venteværelse, som du vil dele med os?

 

Download spørgeskema

 

Hvis du kunne tænke dig at få tilsendt indholdet af de 50 besvarelserne på spørgeskemaet, er du velkommen til at henvende til til Karsten Andersen hos Sonovision på telefon: 70 25 55 52 eller skrive en mail på karsten@sonovision.dk

 

 

Ulighed i sundhed – Det starter med kunsten i venteværelset

En hurtig vurdering peger på, at størstedelen af kunsten i venteværelserne landet over især tiltaler den del af befolkningen, som er vindere i spillet om sundhed og sygdom i det danske sundhedsvæsen.

Moderne kunst – find det hos lægen

 

Vil du vide mere om betydningen af planter og naturbilleder i venteværelset

Har du lyst til at høre mere om planter og naturbilleder i venteværelser, så ring til Karsten Andersen på telefon 70 25 55 52 eller Mari Himstedt på telefon 26 36 47 11.

 

top