Sansestimulering og livsfortællinger på Birkebo plejehjem

Plejehjemsleder Karin Juul Viuff midt i en god snak med beboer om solbær og gamle dage.

Ribs og solbær som visuel stimulation og basis for en god snak

Sansestimulering spiller en afgørende rolle i pleje og omsorg for personer med demens. Billeder af fødevarer som solbær og ribs og stikkelbær kan bidrage positivt til denne stimulering og forbedre livskvaliteten for dem, der lider af demens.

Birkebo i Christiansfeld er forbeholdt til borgere med en demensdiagnose. Det er et skærmet miljø, hvor man har som mål, at alle skal have positive oplevelser hver dag. Plejehjemsleder Karin Juul Viuff har som en del af strategien anskaffet to af Sonovisions akustikbilleder med ribs og solbær til spiseområdet.

Da vi kom på besøg var Karin og en beboer netop midt i en snak, som startede med hvad det nu var for bær, der blev vist, og mundede ud i, hvilke minder det fremkaldte om mad og lege i haven.

Her er nogle måder, hvorpå billeder af frugter som ribs og solbær kan have en gavnlig effekt:

  • Visuel stimulation: Billeder af farverige og velkendte fødevarer kan tiltrække opmærksomheden og stimulere den visuelle sans. Denne form for stimulering kan hjælpe med at opretholde interesse og engagement hos personer med demens, da det kan vække minder og genkendelse.
  • Hukommelsesstimulering: Billeder af velkendte frugter kan bringe minder og associationer frem hos personer med demens. Dette kan bidrage til samtaler om tidligere erfaringer, minder om sommerdage eller endda opskrifter og måltider, de har nydt. Dette kan være gavnligt for beboerens selvfølelse og selvværd.
  • Konversationsstartere: Billederne kan fungere som en naturlig samtalestarter. Plejepersonale, familiemedlemmer og venner kan bruge disse billeder til at inddrage personen med demens i samtaler om smag, duft, farver og personlige erfaringer, hvilket kan styrke forbindelsen mellem dem.
  • Følelsesmæssig stimulering: Billeder af disse frugter kan vække positive følelser og behagelige minder, hvilket kan bidrage til at forbedre den følelsesmæssige tilstand hos personer med demens. Dette kan medvirke til at reducere angst, stress og forvirring.

I det hele taget er sansestimulering med billeder af velkendte fødevarer en god måde at skabe meningsfulde og positive interaktioner med personer med demens. Man kan læse mere om emnet hos www.videnscenterfordemens.dk/sansestimulering

 

Både beboere og personale har været glade for de nye akustikbilleder fra Sonovision. Ud over bærbillederne i spiseafdelingen har man fået billeder med landskabsmotiver til afslapningsområdet.

“Omsorg i balance”

Birkebo Plejehjem i Christiansfeld har forvandlet livet for demenspatienter i Kolding Kommune. Personalet har genvundet glæden i at arbejde med deres krævende hverdag gennem initiativet “Omsorg i balance”. Plejehjemsleder Karin Viuff har trænet de ansatte i at finde indre ro, undgå frustration og håndtere pårørendes forventninger. Resultatet? Et mere harmonisk miljø og en øget solidaritet blandt medarbejderne. Sammen gør de en positiv forskel i demenspatienternes liv.

Læs mere om projektet på AvisenDanmark

top