Fotografier af natur kalder på erindringer og fortællinger

Fotografiske afbildninger af natur kan fungere som erindringsværktøj og skabe ro, gode minder og positive stemninger, som kan give basis for en eksistentiel samtale.

 

Mens vi hængte billeder op på demensafdelingen på Baunehøj faldt vi i en god snak med en beboer om steder, vi havde været.

 

Glæden over naturen er noget af det sidste vi slipper taget i

Sonovision har gennem årene opsat sine tryghedsskabende naturbilleder i mange forskellige miljøer i både behandlings- og pleje- og bomiljøer. Naturen, især den natur vi har personlig erfaring med fra vores opvækst, synes at have en særligt beroligende effekt på os.

 

 

En ældre beboer med demens stoppede hver dag op foran dette billede og berettede om, at sådan så hans skolevej ude, da han var barn. Så var dagen skudt godt i gang med en god snak, og der gik lidt længere tid, inden han blev urolig.

 

 

Scener fra kendt natur får gode minder frem

Naturen får minder frem, også hos personer, som er hårdt ramt af demens. ”Vi har oplevet, at borgere med demens, der næsten har mistet deres sprog, får vækket minder og bryder ud i sang, når de ser på Sonovisions billeder” fortæller Sini van der Steen,  teamkoordinator på plejehjemmet Kastaniehaven.

 

 

Da vi satte billeder op plejehjemmet for misbrugere fik vi en god snak om det smukke aftenmotiv fra Odense Fjord, og minder fra gamle dage.

 

Sonovisions motiver tiltrækker opmærksomhed og fremkalder positive følelser

Hos Sonovision arbejder vi meget bevidst med begrebet positive distraktioner, som er et begreb man kender fra fagområdet Helende Arkitektur. Positive distraktioner er noget i det miljø, man færdes i, som har den evne, at det tiltrækker opmærksomhed, fremkalder positive følelser og afleder fra negative følelser eller bekymrede tanker.

 

 

På psykiatrisk i Svendborg fungerer Sonovisions billeder både som dekorativt indslag på patienstuen og som noget, man kan få en god og ligeværdig snak om, som ikke lige har med sygdom og helbredelse at gøre – Psykiatrien i Svendborg

 

Vi kombinerer det tryghedsskabende motiv med forbedring af akustikken

Alle Sonovisions naturbilleder er lavet som akustik billeder, hvor der skjult bag det lydgennemtrængelige lærred er placeret en støjdæmpende plade. Dermed forbedrer billederne ikke bare det æstetiske miljø, men også bidrager også til forbedring af det akustiske miljø til glæde for patienter, beboere og patienter.

 

 

Indretning af lindrestue/palliationsstue med natur

Sonovision deltager i et forskningsprojekt på Vejle Sygehus, hvor patienterne i palliativ behandling blandt meget andet får mulighed for at vælge, hvilke naturmotiver, der skal være på stuen. Ideen er, at det kan være med til at løsne op for den eksistentielle samtale mellem patient og personale.

 

top