Kan man måle den økonomiske effekt af forskellige typer billedkunst i psykiatrien?

Vi kigger i denne artikel på international forskning omkring anvendelse af kunst i psykiatrien, og giver eksempler på Sonovisions erfaringer på området. Foto: Maybritt Hodal Jensen.

 

Sonovision følger forskningen inden for kunst i psykiatriske miljøer. Herunder finder du links til omtale af to forskningsprojekter om, hvordan man kan forbedre psykiatriske miljøer gennem valg af kunstnerisk udsmykning.

Måling af faktiske omkostninger ved forskellige typer kunst i psykiatrien

En undersøgelse fra et psykiatrisk ambulatorium viste, at brugen af medicin var mindre på dage, hvor den kunstneriske udsmykning bestod af et naturfotografi eller et malet naturbillede.

Naturkunst dæmper stress og aggressioner i psykiatriske miljøer

Roger Ulrich m.fl. udgav i 2018 en artikel om, hvordan gennem arkitektur og design kan reducere stress og aggressioner i psykiatriske miljøer. Der anbefales tilvalg af naturkunst og fravalg af abstrakt kunst.

Sonovisions motivverden tager afsæt i evidens omkring naturens positive indflydelse på både psykiatriske og somatiske patienters vedbefindende. Vores billeder hænger i dag i en række psykiatriske hospitaler, bosteder og væresteder. Herunder finder du links til to af vores cases i hhv. psykiatrien i Hillerød og Svendborg

Sonovision i psykiatrien i Hillerød

Psykiatrisk Center Nordsjælland anvender evidensbaseret kunst som en del af deres strategi for at skabe en mere imødekommende akutmodtagelse og øge tryghed og velvære for patienter, pårørende og personale.

Sonovision i psykiatrien i Svendborg

Sonovisions naturmotiver har en positiv indvirkning på patienters trivsel og behandling på psykiatrisk afdeling i Svendborg. Billederne hjælper med at dæmpe forstyrrende tanker og fremmer ro og afslapning.

 

Egenskaber ved Sonovisions billeder

 

Evidensbaseret kunst

De tryghedsskabende motiver er udvalgt efter evidensbaserede kriterier samt erfaring fra en lang række projekter. Motiverne fremmer samtalen og fungerer som erindringsværktøj.

 

Uovertruffen billedgengivelse

Lærrederne har en meget flot billedgengivelse, og er 100% refleksfri, så motivet ses tydeligt fra alle vinkler. Billederne har en størrelse, så motiverne ses og kan afkodes tydeligt på tværs af rummet fx i sengestuer.

 

Relationsskabelse

Sonovisions billedverden tiltrækker positiv opmærksomhed fra både patienter og personale. Billederne giver dermed personale og patienter mulighed for at skabe relation gennem en ufarlig og ligeværdig samtale om indholdet.

 

Rengøring, desinficering og modstandsdygtighed

Lærrederne tåler direkte sollys og desinficering med alle typer WetWipes, samt maskinvask op til 90 grader.

 

Støjdæmpning og brandegenskaber

Det støjdæmpende materiale har en meget høj støjdæmpningsfaktor, klasse A -αw 0,95. Støjabsorbent og ramme er i brandklasse A. Lærreder i brandklasse B.

 

Miljørigtig produktion, suppleringsgaranti og recycling

Vi holder styr på alle leverancer og kan til enhver tid levere yderligere motiver, som matcher. Bliver et lærred beskadiget, eller ønskes et andet motiv, kan vi levere et nyt lærred, som kan monteres på billedrammen. Vi tilbyder gratis 100% recycling på udtjente produkter. Vores alurammer er CO2-venligt produceret på grøn strøm.

 

Ekstra sikring i sårbare miljøer

Hvis man ønsker ekstra sikkerhed, kan vores usynlige skrue monteringssystem være interessant. Det er ideelt til miljøer, hvor sikkerhed er afgørende, som fx psykiatriske institutioner.

 

 

top