Landskaber på operationsgangen reducerer nervøsiteten

Tryghhedsskabende naturbillede på operationsgangen på Nordsjællands Hospital

Sygeplejerske Birgitte Steentoft Zilmer har i forlængelse af sit studieprojekt stået for indkøb landskabsbilleder til operationsgangen i Hillerød.

Forskning i patienters opfattelse af ventetiden på operationsgangen

Ventetiden på en operationsgang kan være nervepirrende for patienter, ikke mindst når omgivelserne forekommer kolde og kliniske.

For at mindske denne nervøsitet har sygeplejerske ved Birgitte Steentoft Zilmer foranlediget indkøb af elleve akustikbilleder med naturmotiver, som er beroligende for patienterne.

Indkøbet er blevet til på baggrund af Birgittes undersøgelse af patienters opfattelse af ventetid og omgivelserne på operationsgangen.

Landskabsmotiver sender patienten ud på en drømmerejse

Forskning viser, at landskabsmotiver kan mindske patienters smerte og nervøsitet, og farver som blå og grøn samt udsigten til vand kan have en beroligende effekt på patienten og føre til en sænkning af puls og respirationsfrekvens.

De udvalgte motiver inkluderer en solopgang over Jels Sø og solnedgang over vadehavet og har en positiv effekt på patienternes sindstilstand, da de kan aflede deres tanker og tage dem med på en lille “drømmerejse” væk fra virkeligheden inden operationen.

 

Læs mere om Birgittes forskningsprojekt

 

Positiv modtagelse blandt både patienter og personale

Også personalet drager fordel af billedernes positive effekt, da de kan se på de smukke og inspirerende billeder, mens de går rundt på gangene.

De refleksfri billeder kan ses fra alle vinkler

Sonovisions billederne er 100% refleksfrit, hvilket er en vigtig faktor, når patienten kan blive ‘parkeret’ i alle mulige vinkler i forhold til billedet. Billedmotivet virker som en behagelig afledning, når patienten hverken har briller, læsestof eller mobiltelefon med.

 

top