Landskaber sender mig ud på en behagelig drømmerejse

Kunst på fødeafdeling på OUH - Cecilie ved siden af landskabsbillede

Cecilie er andengangsfødende og venter på, at fødslen går i gang for alvor. Hun glædes over billedet af søen. Motivet hjælper hende med at drømme sig et andet sted hen, når veerne tager fat.

 

Naturmotiver på fødegangen bringer ro

Fødegangen på Odense Universitetshospital har hængt akustikbilleder med naturmotiver op på væggene i to ventestuer. Billederne virker beroligende på de snart-fødende, og hjælper dem med at komme ud på en drømmerejse, når veerne tager til.

– Vi synes, at motiverne understøtter kvinderne i at slappe af, når de ankommer, fortæller Rikke Schmidt, stedfortrædende afdelingsjordemoder på OUH. Vi har nu haft billederne hængende i et halvt år, og vi oplever alle, at billederne bidrager til hjemlighed og afslappende atmosfære på stuerne. Kvinderne er naturligvis nervøse, når de kommer, og kan have svært ved at finde fokus. Her hjælper billedmotiverne med at tiltrække opmærksomhed og sprede en følelse af ro og kontrol.

 

Jordemoder Rikke Schmidt foran akustikbillede med motiv fra skovsø

Afdelingsjordemoder Rikke Schmidt har erfaret, at de smukke naturbilleder er med til at tiltrække sig opmærksomhed, og dæmpe de fødende kvinders nervøsitet. Motiverne får nemmere kvinderne til at fantasere sig hen til et behageligt sted.

 

Naturmotiverne understøtter visualisering af drømmerejsen

Under vores besøg på fødegangen møder vi Cecilie, der er andengangsfødende, og kun venter på, at fødslen går rigtigt i gang.

– Jeg synes de store markante naturbilleder virker beroligende på mig. Jordemoderen instruerede mig i at drømme mig væk til et godt og varmt sted, når veerne tager over. Jeg synes i høj grad billederne hjælper mig med at tage ud på denne drømmerejse. Natur får mig generelt til at slappe af og finde en indre ro, fortæller Cecilie mellem sine tilbagevendende veer.

Smukke naturbilleder giver varme, friskhed og hjemlighed

Vi foranstaltede en mindre undersøgelse blandt afdelingens jordemødre. Jordemødrene nævner især billedernes beroligende virkning:

  • “Billederne giver en afslappende stemning på stuen, og man får lyst at tage derhen, hvor billederne er taget”
  • “De varme farver gavner rummet og skaber ro og tryghed”
  • “Lidt stemning af eventyr giver fantasien mulighed for at drømme sig væk til kanten af en forladt strandbred”
  • “Billederne skaber friskhed i lokalet, og giver et pust af morgenlys på vores mørke side af huset”
  • “Når jeg kommer ind i rummet, gør billederne en forskel – det virker hyggeligt og hjemligt”

Jordemødrene synes generelt naturbilleder gør stuerne mindre ”sygehusagtig” og skaber en mere hjemlig atmosfære.

Støjdæmpende og refleksfri billeder

Der er en ekstra gevinst ved Sonovisions lyddæmpende billeder, at de har indbygget en høj støjdæmpende effekt, og skaber en bedre akustisk fornemmelse i rummet. Sammen med de smukke motiver og indramningen er dette med til at skabe en bedre fornemmelse af hjemlighed. Billederne er derudover fuldkommen refleksfri og er derfor fri for generende genskær fra lamper og vinduer.

 

På den ene af ventestuerne på OUH’s fødeafdeling er der ophængt et et todelt motiv. Todelte motiver er med til at tiltrække opmærksomhed og dermed potentielt aflede smerte. Bevidst arbejde med såkaldt positive distraktioner er en vigtig del af begrebet helende arkitektur.

 

Erfaringer med billeder, lys og lyd på sansefødestuer

Virkningen af Sonovisions naturbilleder falder godt i tråd med øvrige erfaringer fra danske sansefødestuer. Gennem de senere år er der oprettet sansefødestuer på en række hospitaler, herunder Nordsjællands Hospital i Hillerød.

I Hillerød har man inde på selve fødestuen indrettet sig med fødestuer, som ud over de almindelige faciliteter har LED-fladskærme til visning af naturbilleder og specialdesignede lydprogrammer. Lydprogrammerne er designet til at understøtte vejrtrækning under ve-arbejdet. Lyd, billede og farver i rummet matcher hinanden og giver ro og tryghed.

Sansefødestuerne er ikke kun populære blandt fødende kvinder pga. behagelig lys og lyd. Et større studie, som inkluderede næsten 800 fødsler viste, at antallet af fødsler, der endte med et kejsersnit, faldt markant for de kvinder, der fødte på sansefødestue.

 

Kontakt os for en snak om landskabsbilleder på fødegangen

Sonovisions løsninger bliver til i et kreativt samarbejde med vores kunder. Kontakt os, hvis du kunne tænke dig om en snak om hvordan vores akustikbilleder og skærmvægge kan gøre en forskel i dit miljø.

Kontakt os

 

 


Baggrundsviden

 

top