Hvilke typer billeder understøtter demensvenlig orientering?

Et godt “wayfinding-billede” skal have evnen til at fange brugerens opmærksomhed, med et tydeligt motiv have markante farver og et objekt, som det er nemt at sætte ord på.

 

Fire vigtige for det demensvenlige “wayfinding-billede”

Under vores søgning efter videnskabelig evidens for, hvad der gør et billede egnet til wayfinding på plejehjem og demensvenlige hospitaler, har vi fundet frem til følgende karakteristika for valg af et godt “wayfinding-billede” til et demensvenligt miljø:

  1. Vælg karakteristisk/velkendt motiver, med objekter, som nemme at sætte navn på.
  2. Vælg klare og tydelige motiver med markante farver.
  3. Vælg store motiver.
  4. Placer motivet et sted, hvor der skal tages navigationsmæssig beslutning.

 

Læs mere om valg af wayfinding-billeder

 

Sonovisions anbefalinger til kunstnerisk udsmykning for demensvenlige miljøer?

Vores tanker om kunstnerisk udsmykning af plejehjem og demensvenlige hospitaler baserer sig på evidens, og er beskrevet i vores artikel om Kunst på det demensvenlige sygehus, hvor du finder fire vigtige indsatsområder:

  1. Kunstnerisk udsmykning, der fungerer som pejlemærker (understøtter wayfinding).
  2. Kunst, som virker tryghedsskabende.
  3. Motiver, der understøtter rummets funktion.
  4. Billeder, der dæmper støj.

Selv om rosen øverst på denne side fungerer fantastisk godt som et opmærksomhedsskabende pejlemærke med et behageligt motiv, så vil det ikke være klogt at fylde alle gange, venteområder og opholdsstuer ud med den slags meget markante billeder.

Tryghhedsskabende naturbillede på operationsgangen på Nordsjællands Hospital

Store landskabsmotiver med kraft og fylde – Sonovision har udviklet en serie af to- og tredelte landskabsmotiver, som i kraft af deres fylde og de markante motiver er velegnede som pejlemærker på vigtige steder, hvor man skal tage navigationsbeslutninger. Billederne er 100 % refleksfri, så de kan ses fra alle vinkler.

Et fornuftigt valg vil efter vores opfattelse være at skabe et tema med smukke landskabsbilleder udvalgt til at matche både rummene. Derudover skal der være særlig opmærksomhed på steder, hvor der skal tages navigationsmæssige beslutninger. Fx for enden af lange gange eller ved gange, der krydser hinanden. På disse steder vil det understøtte wayfinding med motiver som rosen, der tiltrækker sig opmærksomhed og med sit motiv og klare farver er nem at huske til næste gang, man kommer forbi.

 

top